
Als gemeentelijke gezondheidsdienst van de 12 Drentse gemeenten heeft GGD Drenthe een centrale rol binnen de publieke gezondheid en sociale veiligheid van de inwoners van Drenthe. GGD Drenthe zet de komende jaren nog nadrukkelijker in op het stimuleren van gezond gedrag en leefstijl, het bevorderen van een gezonde en veilige leefomgeving en het beschermen tegen gezondheidsrisico’s. Hierbij ligt de nadruk op het vergroten en behouden van de persoonlijke gezondheid en veerkracht en de invloed die het individu daarop zelf heeft. Speciale aandacht is er voor mensen in een kwetsbare situatie.
De noodzakelijke verschuiving van aandacht voor ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag gebeurt door extra in te zetten op preventie, een datagedreven aanpak en efficiënte bedrijfsvoering.
Kortom: GGD Drenthe staat voor een grote uitdaging in de verandering van denken over zorg en gezondheid. Deze uitdaging wil ze samen met haar gemeenten, partners uit verschillende domeinen en met inwoners zelf aangaan.
GGD Drenthe is een strategische partner van de Drentse gemeenten met aandacht voor lokale vraagstukken. GGD Drenthe is zowel een uitvoeringsorganisatie als een kennisorganisatie. Ze heeft als kennisorganisatie een nadrukkelijke adviesrol op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering voor de gemeenten. Bovendien is GGD Drenthe herkenbaar als schakel tussen partijen in het maatschappelijk veld. GGD Drenthe stimuleert samenwerking over domeinen heen en faciliteert gezamenlijk preventie-initiatieven.
Om bij calamiteiten veiligheid en gezondheid snel te kunnen bundelen, wordt de samenwerking met de VeiligheidsRegio Drenthe, ook op bestuursniveau, verder geïntensiveerd.
Een overzicht van alle taken treft u aan op de website van GGD Drenthe.
De organisatie
Het Algemeen Bestuur van GGD Drenthe wordt gevormd door wethouders van de twaalf gemeenten in de provincie. Meestal zijn dit de wethouders met de portefeuillehouders volksgezondheid in hun gemeente. Het bestuur stelt de hoofdlijnen van het beleid, de begroting en de jaarrekening van GGD Drenthe vast. Het Dagelijks Bestuur is belast met de dagelijkse aansturing van GGD Drenthe en bereidt de vergaderingen van het Algemeen Bestuur voor.
Bij GGD Drenthe werken circa 400 deskundige en betrokken medewerkers die zich inzetten om Drenthe gezonder en sociaal veiliger te maken. De Directeur Publieke Gezondheid (DPG) stuurt de gehele organisatie aan, waarbij taken kunnen worden belegd bij de drie programmadirecteuren, de manager bedrijfsvoering, de manager Mens en Organisatie, de concerncontroller en de directiesecretaris.
In de organisatie staat de mens centraal. Dat doel staat GGD Drenthe voor ogen. Waardoor bij ‘denken en doen’ gestart wordt bij de medewerker in relatie tot de opdracht, de klant en de dienstverlening. De directie en het management inspireren, geven de richting aan, stimuleren de verbondenheid met elkaar en coachen bij wat nodig is om het werk goed te kunnen doen. In de wetenschap dat GGD Drenthe bestaat uit professionals wordt hen vrijheid gegeven de taken optimaal op te pakken.
GGD Drenthe transformeert zich. De professionele organisatie wordt kennis- en informatie- intensiever. Innovatie en wendbaarheid zijn daar kernwoorden bij.
De periodieke overleggen van de ondernemingsraad met de DPG vinden in een constructieve sfeer plaats.
De financiën en de bedrijfsvoering zijn op orde, de interne organisatie vraagt wel aandacht. In de bedrijfsvoering werkt GGD Drenthe nauw samen met VeiligheidsRegio Drenthe, die in hetzelfde gebouw is gehuisvest in Assen. GGD Drenthe kent daarnaast nog drie locaties in de provincie.
GGD Drenthe hecht eraan om door de strategische samenwerking met de VeiligheidsRegio Drenthe te komen tot meerwaarde voor de regio op het gebied van veiligheid en gezondheid.
De herijkte strategische positionering van GGD Drenthe wordt door alle partijen onderschreven. De DPG zal de implementatie ervan continueren. Daarnaast zal de DPG samen met de directeur van de VeiligheidsRegio Drenthe bezien waar de huidige samenwerking van de twee organisaties kan worden geïntensiveerd, zoals op het gebied van de bedrijfsvoering en de middelen.
De organisatie staat bij de belanghouders bekend als betrouwbaar en degelijk. Afspraak blijkt afspraak.
De vacature
In het najaar 2023 heeft de DPG een functie buiten de GGD-organisatie aanvaard. Vanaf dat moment neemt een interim DPG de functie waar.
GGD Drenthe vraagt daarmee een
🔴 DIRECTEUR PUBLIEKE GEZONDHEID
Formeel: de Directeur Publieke Gezondheid kent drie oriëntaties:
- Het ontwikkelen en borgen van de publieke gezondheid, in opdracht van de gemeenten, via het netwerk van publieke gezondheidszorg met een groot aantal actoren met diverse achtergronden, respectievelijk het samen met partners als brandweer, politie, gemeenten en overige veiligheidspartners verbeteren en ontwikkelen van fysieke en sociale veiligheid.
- Het daadwerkelijk optreden bij rampen en crises als adviseur van het bevoegd gezag en eindverantwoordelijk diensthoofd voor GGD en GHOR, met formele sturingsbevoegdheden in het kader van de Wet Publieke Gezondheid en Wet Veiligheidsregio’s, als ook het coördineren van de voorbereiding op rampen door de instellingen binnen de geneeskundige hulpverlening in afstemming op de hulpverleningsdiensten en gemeenten.
- Management van een grote organisatie die voor gemeenten zorgdraagt voor advisering over en uitvoering van gemeentelijke en niet-gemeentelijke taken op het gebied van Publieke Gezondheid.
GGD Drenthe wenst zich een Directeur Publieke Gezondheid
- die verbinding paart aan koersgerichtheid en innovatiekracht. Die de organisatie de benodigde rust geeft én ontwikkelingen in de markt binnen laat komen en creativiteit en innovatie stimuleert, die de medewerkers daarbij in hun kracht zet;
- die zichtbaar is als inspirator en coach, die de medewerkers op een transparante manier meeneemt in het pad der verandering, die hen inspireert en hen motiveert om als professionals tot passende invullingen van de gekozen plannen te komen.
- die de GGD Drenthe positioneert als zowel een adequaat werkende uitvoeringsorganisatie als ook de professionele kennispartner op het gebied van gezondheid en preventie;
- die een integrale en natuurlijke samenwerkingspartner is voor de externe belanghouders (gemeenten, politie, zorginstellingen, etc.), die als ambassadeur en adviseur de gemeenten versterkt.
- die de belangen van bestuurders begrijpt, hen waar mogelijk comfort geeft en die met hen een hecht netwerk weet te vormen;
- die, mede gezien de positie en verantwoordelijkheid die de GGD in overleggen inneemt, een stevige persoonlijkheid is die zich gemakkelijk beweegt binnen de relevante bestuurlijke netwerken in het Noorden;
- die stuurt op hoofdlijnen, die kan loslaten, die anderen in hun verantwoordelijkheden zet en die weet te motiveren;
- die modern (mede-) zeggenschap actief stimuleert;
- die de belangen van de professionals behartigt, met gezag en met draagvlak;
- die voorgaat in het aanspreken op gedrag en de dialoog daarin zoekt;
- die de samenwerking met de VeiligheidsRegio Drenthe verder intensiveert.
De passende competenties:
- sociabiliteit;
- empathie;
- omgevingsbewustzijn;
- innovatiekracht;
- samenwerken;
- doelgerichtheid;
- leidinggeven;
- oordeelsvorming;
- besluitvaardigheid;
- mondelinge en schriftelijk communicatie;
- zelfreflectie.
De passende achtergrond:
- WO werk- en denkniveau;
- heeft relevante opleiding;
- heeft relevante ervaringen in bijvoorbeeld het publieke domein, de zorg, de maatschappelijke sector, de publieke gezondheid;
- is bedrijfsmatig doorwrocht en gewend aan het dragen van eindverantwoordelijkheid;
- voelt zich thuis in een politiek-bestuurlijk complexe setting en is politiek-bestuurlijk sensitief;
- beweegt zich effectief in bij voorkeur het lokaal bestuur en heeft ervaring met het samenwerken in een gemeenschappelijke regeling.
Context
Voor de operationele inzet maakt de DPG deel uit van een DPG-piket (met vergoeding). Eenmaal per drie weken heeft de DPG een week lang piket.
De GGD bij rampen en incidenten
Bij (grote) rampen en ongevallen kunnen er veel gewonden zijn. Als de individuele zorgverleners het werk dan niet meer alleen aankunnen, wordt de geneeskundige hulpverlening gecoördineerd door de GHOR. Dit is de Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio. De GHOR is een onderdeel van de VeiligheidsRegio Drenthe en valt onder de verantwoordelijkheid en aansturing van de Directeur Publieke Gezondheid. GGD Drenthe levert deskundig personeel voor de crisisorganisatie van de GHOR.
De DPG en de GHOR
De DPG geeft leiding aan de GHOR en is belast met de operationele leiding van de geneeskundige hulpverlening. De DPG functioneert op strategisch niveau en treedt op als adviseur geneeskundige zorg namens de GHOR in het Gemeentelijk Beleidsteam/Regionaal Beleidsteam (GBT/RBT).
De DPG informeert en adviseert de burgemeester en/of voorzitter veiligheidsregio over te nemen strategische beleidsbeslissingen in het kader van bestuurlijke besluitvorming en stemt daar de multidisciplinaire samenwerking op beleids- of strategisch niveau af. Het strategisch leidinggeven richt zich vooral op het proces als netwerkregisseur en netwerkmanagement, dat randvoorwaardelijk is voor het optimaal afstemmen met en samenwerken van de GHOR-keten.
De DPG geeft functioneel leiding aan de Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg (ACGZ) en ontvangt advies en relevante informatie van de ACGZ en overige deskundigen, zoals gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen en arts infectieziekten. De DPG onderhoudt bij (dreigende) crises contacten met partners in de acute en publieke gezondheidszorg, waaronder de rijksheer van VWS, departementaal crisiscentrum VWS, de liaisons in het Nationaal Crisiscentrum (NCC), het RIVM en met collega DPG’s van buurregio’s.
De DPG zit het Regionale Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ) voor, waarin met vertegenwoordigers uit de VVT-sector, de GGZ, de gehandicaptenzorg, huisartsen en zorgverzekeraars wordt overlegd en besluiten worden genomen. Ook is de DPG, samen met zijn collega’s uit Groningen en Drenthe, betrokken bij het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) waar besluiten worden genomen over de capaciteit in de ziekenhuissector. Mede gezien de positie en verantwoordelijkheid die de GGD in deze overleggen inneemt, zoeken wij een stevige persoonlijkheid die zich gemakkelijk beweegt binnen het bestuurlijke netwerk van zorginstellingen in het Noorden.
Uw honorering en indiensttreding
De functie is ingeschaald in CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties schaal 16. Voor het DPG-piket geldt een vergoeding. Het dienstverband betreft 1 FTE. Streefdatum van indiensttreding is voorjaar 2024.